Tasting 1 - Asta Morris - 1 feb. 2019

by Bert Bruyneel (Asta Morris)

 Line-up van de whisky’s ↓

(Klik om te openen/printen/downloaden)

De tasting werd verzorgt door Bert Bruyneel himzelf.

Bert Bruyneel is de oprichter van Asta Morris, een onafhankelijke bottelaar in België. Hoewel Bert al meer dan 20 jaar een gepassioneerde whiskyliefhebber is, begon hij zijn carrière als de vijfde generatie in zijn familiebedrijf in de vleesverwerkende industrie.

Na zijn allereerste drankje, dat in 1994 een single van Jack Daniels was, trof de bliksem hem. Bert’s interesse in whisky groeide dag na dag en, naast zijn familiebedrijf, richtte hij in 1999 de Wee Dram Whisky Society op in België. Zijn toewijding aan whisky werd algemeen erkend en hij was natuurlijk geschikt om een Malt Maniac te worden.

In 2009 richtte Bert met bemoediging van vrienden Asta Morris op. Bert’s eerste bijdrage was in de vorm van artikelen voor verschillende whiskybladen en het organiseren van proeverijen en masterclasses. Tijdens het tweede jaar presenteerde Asta Morris zijn eerste botteling, een Glenlivet 1977/2010, gevolgd door een officiële botteling van Benriach 1978 en 1975 ‘voor Asta Morris’. In deze serie zouden 1977, 1979 en 1983 volgen, dankzij een oude persoonlijke vriendschap met Billy Walker.

Op deze weg om een onafhankelijke bottelaar te worden, moest Bert vaarwel zeggen tegen de Malt Maniacs. Niettemin blijft hij zichzelf uitdagen door nieuwe projecten aan te nemen. Een van de projecten is het creëren van een gin die netjes wordt gedronken. Als gevolg daarvan ontwikkelde hij een product in minder dan een jaar: NOG! (Geen gewone gin!). Het nieuwste project is met rum. Rasta Morris is een merk voor single-vat-rum, die altijd zo puur mogelijk is: geen kleuring, geen toegevoegde suiker, geen verdunning en geen chill-filtratie. In de afgelopen paar jaar zijn de interesses uitgebreid met allerlei spirits, dus hou zijn komende projecten in de gaten!