Beste whiskyliefhebber,
In 2009 besloten ikzelf en mijn schoonbroer Wouter Vandenbroeke om in Izegem een eigen whiskyclub op te richten.
Na enkele jaren meerdere tastings te hebben bezocht op verplaatsing achtten wij de tijd rijp om in Izegem een eigen club op te richten.
Daarom organiseerden wij in café ” ’t Elfde Gebod ” (1), wat later ons eigen lokaal zou worden, enkele proefsessies.
Deze waren meteen zo een groot succes dat wij direct onder de aanwezigen de nodige mensen vonden om een bestuur te vormen.
Ikzelf, Wouter Vandenbroeke, Johnny Baert, Bart Werbrouck en Raymond Corneilje stonden aan de wieg van dit bestuur.
Later werden Wouter, Bart en Raymond vervangen door Bart Vandamme, Patrick Roelens, Kristof Sauvillers en Nick Vanwalleghem.
Ieder jaar worden 4 tastings ingericht met daarnaast nog meerdere evenementen zoals Whisky Live Spa, Whisky Live Parijs, Damestastings, Schotlandreis, whiskywandelingen, BBQ, enz…
Er wordt erop toegezien dat we een diversiteit hebben aan sprekers op elke tasting zodat we de whiskycultuur zo goed mogelijk kunnen verspreiden in Izegem en omstreken.
Telkens kunnen er tussen 32 en 35 personen deelnemen aan de tastings.
Hopelijk kunnen we u inspireren om ook eens naar onze club af te zakken.
Ieder jaar is er trouwens een nieuwjaarsreceptie waar alle Izegemnaren gratis kunnen proeven van onze whisky’s.
Wenst u meer informatie dan kan u zich steeds richten tot één van onze bestuursleden.
(zie info op deze website; “ONS BESTUUR” , of via ons contactformulier; “CONTACT”.)
Proost, Slainté mhath,
De Voorzitter,
Dominique Santy
(1) in 2021 is ons tastingslokaal gewijzigd naar “d’ Oude Velomoakerie”, Ommegangstraat 6, Izegem.
“The Angels’ Share”
“Het deel van de engelen”
Vaten waarop whisky rijpt zijn nooit luchtdicht. Doorheen de poriën van het hout zal de whisky smaken en geuren uit de omgevende lucht opnemen.
Zo zal een vat dat rijpt aan zee een andere whisky geven dan een whisky gerijpt in het binnenland.
Maar de luchtdoorlaatbaarheid van de vaten heeft ook tot gevolg dat een deel van de alcohol door het hout heen verdampt en vervliegt.
De vervlogen alcohol wordt ook wel eens de ‘the angels share’ genoemd (volgens mijn dochter worden we na onze dood allemaal engelen, zowaar een zalig vooruitzicht).
Per jaar verdampt er ongeveer 1,5 tot 2% van de opgeslagen vloeistof op deze manier, waarvan zo’n 85% uit pure alcohol bestaat.
Over heel Schotland gerekend is dit naar schatting ongeveer 90 miljoen liter per jaar.
Een oude grap van een distilleerderij manager is dan ook: “Als ik aan de hemelpoort kom en vertel dat ik manager ben geweest in een distilleerderij in Schotland, zal Petrus me niets meer vragen en kan ik gewoon doorlopen”.
Door dit vervliegen zal het alcoholpercentage tijdens het rijpen ook verminderen. In Schotland is het standaard alcoholpercentage waarop de whisky op vat wordt gedaan 63,4%. Vroeger lag dat percentage hoger (70% of meer).
Na verloop van tijd verlaagt dit percentage, tot onder 40% als men een vat uit het oog verliest. Onder 40% is whisky geen whisky meer.
De vatsterkte van een oude whisky zal dus over het algemeen lager liggen dan dat van een jonge whisky.
De secretaris & webmaster,
Patrick Roelens